Belgenmonument

Home / Belgenmonument in Amersfoort / Belgenmonument    |    Terug

Het Belgenmonument werd gebouwd door Belgische vluchtelingen als dank voor de ontvangst in Nederland. Je vindt het aan de Belgenlaan 2 te Amersfoort.

Foto's van Jos Stöver

1. Oostzijde van het Belgenmonument
De trappen aan weerszijden leiden naar twee herdenkingsruimten. In het ene vertrek worden de Belgen herdacht die in de interneringskampen Amersfoort en Zeist overleden. De andere is gewijd aan de Koningin Wilhelmina en de Belgische Koning Albert.

2. Reliëf van Pax (Vredesengel)
Door François Gos, in de oostzijde van het hoofdgebouw. Vrede brengt welvaart.

3. Westzijde van het Belgenmonument
In de twee zijpylonen zitten de reliëfs Troost en de Opbeuring van de arbeid. In het midden wordt De terugkeer naar het vaderland verbeeld. Midden boven in baksteenreliëf de Belgische leeuw. De negen bloembakken aan de voet van het hoofdgebouw staan symbool voor de negen Belgische provincies. Links de tuinmuur.

4. Reliëf van Terugkeer naar het vaderland
Op de westzijde van het hoofdgebouw, door François Gos. De jeugd heeft de toekomst en keert terug naar huis. Een soldaat en een vrouw staan voor de wederopbouw van het land en de landbouw.

5. In memoriam
Plaquette met alfabetisch de namen van bijna 200 overledenen in de interneringskampen van Amersfoort en Zeist. De plaquette hangt in een van de vertrekken in het hoofdgebouw.

6. Reliëf met de woorden Gastvrijheid, Opbeuring, Onderwijs
Op de oostzijde van de tuinmuur staat links deze Nederlandse tekst en rechts in het Frans Hospitalité, Réconfort en Enseignement. In het midden het jaartal 1917 in baksteenreliëf.

7. Reliëf met de vlucht van Belgische burgers naar Nederland
Vrouwen en kinderen vinden links in Nederland lichamelijke en geestelijke opvang. Dit reliëf van de Nederlandse beeldhouwer Hildo Krop bevindt zich op de westzijde van de tuinmuur.

 

KIJKWIJZER

1. Foto 1: Welk Nederlands symbool zie je in het midden in baksteen uitgevoerd? Waarom is een herdenkingsruimte gewijd aan Koningin Wilhelmina en Koning Albert?

2. Foto 2: Hoe is de welvaart in beeld gebracht in het reliëf?

3. Foto 7: Welke symbolen worden gebruikt voor de opvang in Nederland?

4. Leg uit waaraan je kunt zien dat het monument de volgende functies heeft: gedenken, bedanken, recreëren/ontspanning.

 

Maker: Fotograaf Jos Stöver

Geschiedenislokaal Utrecht WO I

Belgenmonument

Omschrijving

Maker: Fotograaf Jos Stöver